KOLON KANSERİ FARKINDALIK AYI
22 Mart 2021




MART KOLON KANSERİ.jpg

KOLON KANSERİ FARKINDALIK AYI
Kolon (kalın bağırsak) kanseri, gelişmiş ülkelerdeki kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen 2. kanser türüdür.
Düzensiz beslenme, yetersiz hareket, ailede hastalığın görülmesi, aşırı kilo gibi etkenler hastalığa sebep olabilmektedir.


Kimler risk altında?

• Aşırı yağlı yemek ile beslenme
• Fazla kırmızı et tüketimi
• Hareketsiz yaşam
• Sigara ve Alkol tüketimi
• Ailesinde kolon kanseri bulunma
• Aşırı kilo (obezite)

Belirtiler

• Karında ve rektumda ağrı
• Dışkıda kan
• Rektumda gerilme hissi
• Bağırsak alışkanlıklarında düzensizlik
• Yorgunluk
• Kilo kaybı

Tedavi

Kalın bağırsak kanseri, bağırsak ile sınırlıysa cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
Tedavinin başarı oranının yükselmesi için erken teşhis çok önemlidir.

50 yaşından sonra kolonoskopi yaptırılması ve düzenli doktor kontrolü erken teşhis için gereklidir.

Korunmak için

• Sağlıklı beslenin.
• Ailede kanser vakası olup olmadığını kontrol edin
• Hareketli yaşayın (Düzenli spor ve egzersiz yapın)
• Uygun kiloda olun
• Sigaradan uzak durun
• D vitamini için güneş ışığından yararlanın.